Alla kan behöva låna pengar då och då, särskilt om man står inför något stort såsom en renovering eller resa. Det går att styra räntan och återbetalningstakten relativt bra om man bara är villig att jämföra olika långivare och läser på ordentligt.

Att tänka på när du ska ta ett snabblån

Snabblån, även kallat mikrolån, diskuteras ofta i olika media kanaler. Det höjs röster som menar att (främst) unga människor kan lockas att låna pengar, men att det kostar mer än det smakar.

Ibland uppstår det dock situationer som kräver snabb hantering och oförutsedda utgifter. Ett sms-lån är ingen hållbar ekonomisk lösning, men det kan ibland vara den enda och enklaste lösningen att låna pengar snabbt akut. Det viktiga är att vara medveten om att en kortsiktig lösning som ett snabblån är kan leda till dyra månadskostnader. Att lägga upp en tydlig avbetalningsplan är av största vikt, likaså att följa den, om du vill undvika extra kostnader oich avgifter för räntor etc.

Ursprungsidén med mikrolån

Mikrolån

Det är ett enkelt och snabbt sätt att låna pengar på. Det går att ansöka om ett mikrolån online eller via mobilen. Generellt sett är det möjligt att låna mellan 1 000 – 10 000 kronor, men då sträcker sig förmodligen lånet över en mycket kort tid, vanligtvis mellan 30 – 90 dagar.

Ursprungsidén med mikrolån kommer från en man vid namn Muhammad Yunus. Han ville stimulera småföretagsamhet i tredje världen och har hyllats för sina insatser för att främja kvinnors möjligheter att starta eget företag i tredje världen.

Snabblån kan ge fattiga världen över en möjlighet att köpa och/eller hyra mark och bostad. De kan även få råd att driva ett litet företag vilket ökar det ekonomiska oberoendet på sikt.

Fördelar med mikrolån

  • Snabb finansiell hjälp vid en akut situation
  • Kräver sällan ingående utredning om din privata ekonomi
  • Det går att låna trots eventuella betalningsanmärkningar
  • Det ger andrum och möjlighet till oberoende tills du kommer på fötter

Nackdelar med mikrolån

  • Lån som löper över en lång period blir kostsamma
  • Följer du inte avbetalningsplanen tillkommer ofta höga avgifter
  • Flertalet långivare kräver att låntagaren har fast årsinkomst
  • Generellt krävs det att långivaren har ett svenskt bankkonto

Vad krävs för att bli beviljad ett lån?

För en person som har betalningsanmärkningar kan det vara svårare att bli beviljad ett lån, men det finns långivare som accepterar en viss del betalningsanmärkningar. De gör en bedömning av ansökarens betalningsförmåga, en bedömning som brukar kallas för kreditscoring. De tittar på ett antal kriterier men gör alltid en samlad bedömning, vilket innebär att det aldrig finns några garantier för att låneansökan blir beviljad.

För att slippa en något djupare granskning av den privata ekonomin, är det många som väljer att ta ett snabblån. Många långivare som erbjuder manuell bedömning (enligt ovan), tittar på en presumtiv låntagare utifrån dennes privatekonomi vid tidpunkten för låneansökan. Ibland gör de även en liten titt bakåt i tiden, men beslutet grundar sig oftast på hur det ser ut just där och då.

Skulle du ändå inte klara att betala av skulden i tid, tillkommer extra avgifter för räntor och annat, som kan kosta dig dyrt. Det finns i princip inga billiga lösningar, men enkla är de.