Nästan alla människor har någon gång varit i behov av att låna pengar. Det kan handla om att man har fått utgifter som man inte riktigt varit beredd på, men även att man behöver låna för att man vill ha råd med en specifik dröm, t.ex. en resa eller en ny bil. Möjligheterna att låna pengar är idag väldigt många och det finns ett flertal sätt att gå tillväga på. Det vanligaste är kanske främst att man vänder sig till en bank som man känner sig trygg med eller att man använder sig av en låneförmedlare som kan hjälpa till att få fram de bästa lånen. Det är viktigt att man tänker efter väldigt noga innan man ansöker om ett lån och att man aldrig lånar mer pengar än man är i behov av.

Olika typer av lån

  • Privatlån – Vilket lån man ska ansöka om beror naturligtvis på vad man ska använda pengarna till. När det kommer till belopp mellan cirka 5000-250 000 kronor brukar ett privatlån oftast vara ett mycket bra alternativ. Privatlån, förr kallade blancolån, är ett lån som man kan ansöka om utan någon form av säkerhet och där du inte behöver förklara vad du ska använda pengarna till. Du kan med andra ord själv välja om pengarna ska gå till en ny bil eller båt, till en utbildning eller till ett bröllop.

Du ansöker enklast om ett privatlån genom att vända dig till en bank, ett låneinstitut eller en låneförmedlare via internet. Här kan man ansöka helt kostnadsfrittå den önskade och kan dessutom använda en lånekalkylator för att räkna ut hur stor månadskostnaden kommer att bli på den aktuella återbetalningstiden. Räntan som anges är dock inte individuellt satt, utan visar bara den ungefärliga ränta som man kan lyckas få.

  • SMS-lån – Ett privatlån kommer oftast med väldigt många krav, eller åtminstone tillräckligt många krav för att ett flertal människor inte har möjlighet att ansöka om lånet, men det kan även vara så att man inte har en tillräckligt hög taxerad inkomst för att få lånet beviljat. Ett SMS-lån är ett enkelt lån med en lägre summa och vanligast är att man får låna pengar på belopp mellan 500-10 000 kronor. Oftast är det inga problem om man har några tidigare betalningsanmärkningar, men detta är naturligtvis upp till banken eller låneförmedlaren själv att bestämma.

Man bör dock vara en aning uppmärksam på just SMS-lån. Lånen är mycket enkla att få och betalas oftast ut samma dag, ibland till och med inom loppet av en timme från det att lånet har blivit godkänt och du har signerat lånelöftet. Återbetalningstiden kan däremot vara otroligt snäv och för lägre belopp kan man ibland bara ha 30 dagar på sig att betala tillbaka. SMS-lån passar alltså utmärkt för den som vet med sig att man har en god ekonomi och som bara för tillfället behöver dryga ut kassan.

  • Krediter – Det kanske vanligaste alternativet när det kommer till lägre summor är dock krediter. Att ansöka om ett kreditkort är idag hur enkelt som helst och precis som vid vanliga lån så är internet den enklaste och billigaste vägen. Den som vill kan ibland även ansöka om krediter direkt i den affär som man planerar att göra sitt inköp i, men vill man ha ett universellt kreditkort som fungerar överallt behöver man vända sig till en bank.

Precis som vid ett lån så behöver naturligtvis krediten betalas tillbaka. Har man använt upp hela krediten sker oftast en avbetalningsplan som man kan använda sig av, medan lägre belopp behöver betalas in i slutet av månaden. När du betalar in beloppet fylls krediten på igen och du kan använda kortet precis som innan. Även vid ansökan om en kredit så kommer en kreditupplysning att tas för att se om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare eller om du har en skuld hos Kronofogden.

Krav och villkor

Låna pengar med sms lån

Exakt vilka krav som kommer att finnas är svårt att säga, men här listar vi de vanligaste kraven som kan ställas på dig som låntagare.

  • Vara minst 18 eller 20 år gammal.
  • Du behöver vara folkbokförd i Sverige.
  • Ha en taxerad inkomst
  • Ej betalningsanmärkningar (bortses i vissa fall från)
  • Ingen skuld hos Kronofogden. Har du en skuld hos Kronofogden kommer du automatiskt att bli nekad och kan ej komma runt detta.

Sammanfattning

Med det sagt är det tydligt hur enkelt det har blivit för människor att ansöka om ett lån. Förr var kraven betydligt hårdare och man kunde t.ex. vara tvungen att ha en fast anställning för att få ansöka. Idag är kraven betydligt lägre och även vikarier eller timanställda har möjlighet att få sina lån beviljade, vilket naturligtvis även gäller för SMS-lån och krediter av olika slag.

Du väljer själv om du vill ansöka via telefonen eller om du gör det via datorn. Fördelen med datorn är att du själv kan testa olika återbetalningstider för att se din månadskostnad och behöver heller inte betala någon avgift. I majoriteten av alla fall får du ett preliminärt besked direkt och om ytterligare kompletteringar behövs så kommer låneförmedlaren eller banken att höra av sig.