Alla människor i samhället jobbar varje dag för pengar. Vi vill alla tjäna mer pengar så att vi kan trygga vår framtid och våra barns uppväxt. Ett bra råd till de flesta är att läsa på om sin ekonomi och vilka möjligheter som finns inom sparprodukter.

En duktig sparekonom som ofta syns i media är Nordnets Joakim Bornold. Han menar att alla småsparare kan lyckas med sin privatekonomi genom att börja spara i fonder eller aktier. Men innan du kan börja placera pengar så krävs det att du faktiskt har pengar. Därför kan det vara bra att börja spara ihop ett mindre kapital via din lön.

Se om du kan spara mer

Även om det är svårt att spara pengar för många, så kan de flesta spara 5-10% av sin nettolön varje månad. Kanske måste du dra in på godiset eller resturangbesöken, men det går om du vill!

Att spara är bra, men du måste också ha någonstans att placera pengarna. Första steget är att fundera över hur stor risk du vill ta. Väljer du fonder och aktier så kan dina pengar minska i värde när börsen går dåligt. Väljer du istället sparkonto så kommer inte dina pengar minska, men din ränta blir lite sämre över tid. Idag finns det dock många bra nischbanker som ger bättre avkastning på dina pengar, så det är värt att kolla upp vilket sparkonto som har högsta sparräntan just nu.

Fundera på en buffert

När du har börjat lägga undan pengar på ett konto så är det bra att vara förberedd på att du kanske behöver en del av pengarna i framtiden. Se det som en buffert ifall en oförutsedd kostnad kommer eller om du blir av med jobbet. Att ha en buffert gör att du kan sova gott på natten utan att behöva oroa dig.

Betala inte av studielånet

Nu är det ganska kontroversiellt att säga att man inte ska betala av sitt studielån. Men faktum är att räntan är så låg på lånet att inflationen äter upp hela räntekostnaden. Du kan med fördel börja spara till ditt första boende eller öppna upp ett fondsparande till pensionen istället för att betala av studielånet idag.